Kajári és Pácsonyi főz

Így készül az Eszterházy-torta

 

2013. 11. 22.

A magyar gasztronómia egyik legfinomabb tortáját süti a két hobbiszakács, amely csak első ránézésre bonyolult. Süss velünk Eszterházy-tortát.
 

Eszterházy-torta

Hozzávalók 8-10 szelethez:

A tésztához:

 

  • 5 tojásfehérje
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg darált dió
  • csipet fahéj
  • 5 dkg liszt

A krémhez:

 

  • 4 dl tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 5 dkg cukor
  • 10 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg darált dió
  • rum ízlés szerint

A díszítéshez:

  • kb. 10 dkg darált dió a panírozáshoz
  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 4 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál olaj
  • tejszínhab és egész dió

A tészta elkészítéséhez a tojásfehérjét elkezdjük habbá verni, és amikor háromnegyedig felvertük, hozzáadjuk a cukrot. Kemény habbá verjük, majd elkeverjük a diót a fahéjjal, illetve a liszttel, és óvatosan a habba forgatjuk.

Egy 18-20 cm átmérőjű tortakarikát vagy egy lapos tányért körberajzolunk sütőpapíron. Öt lapra lesz szükség, ezért készíthetünk öt karikát, de elég három is, ha menet közben lehúzzuk a megsült tésztáról a papírt, és újra felhasználjuk.

A tésztamasszát öt egyenlő részre osztjuk, és akkora köröket kenünk belőle, amekkorákat rajzoltunk. 180 fokos sütőben egyenként 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük, majd kihűtjük őket. Ha elfér a sütőben, légkeveréses programon süthetünk egyszerre három lapot is.

A krémhez 1,5 dl tejjel elkeverjük a pudingport, a maradék tejet pedig felforraljuk a cukorral. A forró tejet besűrítjük az elkevert pudingporral, majd még egy percig kevergetve főzzük. A tűzről levéve egy lapos tányérba borítjuk, így hamarabb kihűl.

A vajat kihabosítjuk a porcukorral, a kihűlt pudingot átkeverjük, hogy ne legyen csomós, majd  a kikevert vajhoz adjuk. Együtt tovább habosítjuk, majd hozzákeverjük a darált diót és a rumot is.

A kihűlt tésztalapokat összetöltjük a krémmel, egy keveset hagyunk a torta körbekenéséhez. A betöltött tortát hűtőbe tesszük dermedni.

A díszítéshez a fehér csokoládét mikrohullámú sütőben vagy gőz fölött gyakran kevergetve 1-2 evőkanál olajjal megmelegítjük. Egy másik edényben az étcsokoládét is felolvasztjuk, majd kis papírtölcsérbe töltjük, ezzel fogjuk megrajzolni a csíkokat. Szükségünk lesz még egy kenőkésre és egy fogpiszkálóra.

A torta közepére öntjük a fehér csokoládét, és elkenjük úgy, hogy csak a tetejét vonjuk be vele. Az előkészített, tölcsérbe töltött étcsokoládét körkörösen, csigavonalban a fehér csokoládéra nyomjuk. A fogpiszkáló segítségével pókhálószerűre kihúzzuk úgy, hogy először középről kifelé négy irányba, majd kívülről befelé a közepéig haladunk.

A torta oldalát körbekenjük a félretett krémmel, majd a kezünkkel körbepanírozzuk a darált dióval. A tetejét tejszínhabbal és egész dióval díszítjük, utána hűtőben dermesztjük a tálalásig.

Így készül a zsírban sült máj

 

A zsírban sült máj nem nehéz fogás, cserébe viszont sokáig eláll, és paprikával jobb reggeli, mint akármilyen felvágottas melegszendvics.
2013. 08. 30.

Így készül a cigánypecsenye!

 

Igazi klasszikus, ami nélkül nincs útszéli csárda. Nagyanyáink csinálták igazán jól, de egy próbát azért mi is teszünk… Éljen a cigánypecsenye!
2013. 08. 23.

Így készül a kekszes süti

2013. 08. 16.

A boros csirke után újabb titkos családi receptet oszt meg a Nők Lapja Café két vidám szakácsa: most könnyen összedobható kekszes sütit készítenek, ami nyárra tökéletes, mert be sem kell izzítani hozzá a sütőt.

A hozzávalók:
• 20 dkg cukor
• 20 dkg vaj
• 2 evőkanál holland kakaópor
• 10  dkg darált dió
• 25 dkg háztartási keksz (darált)
• 1-2 ek rum
• 1 citrom
• 1 dl  víz

Így készül a boros csirke

Ha valakinek van egy tuti gyors és elképesztően finom receptje, akkor gondosan titkolja, mert attól a fogástól tűnik mások előtt házitündérnek. A Nők Lapja Café szakácsai nem titkolóznak tovább: íme, a boros csirke.

 

 

Így készül a kezdők pogácsája

Pogácsát sütni mindenki tud, de nem mindenkié finom. Az asztal fölé görnyedő csajok most a világ egy legegyszerűbb receptjét mutatják, ami garantáltan finom.

 

 

Így készül a papírban sült pisztráng

A papírban sült pisztráng igazi villantós fogás, ráadásul ha hollandi mártással dobjuk fel, még maga Bíró Lajos elsírja magát.

Így készül a nagyi pitéje

Omlós tészta savanykás gyümölcsös töltelékkel – ez az, amit megtanít a két elvetemült videós szakács. Pitét minden asztalra!

Gyümölcsös pite

Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj/margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 fél citrom héja

A töltelékhez:

  • kb. 50 dkg idénygyümölcs (meggy, ribizli, szeder stb.)
  • néhány evőkanál cukor (ízléstől, illetve a gyümölcs édességétől függően)
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • kevés fahéj

A tésztához a cukrot, a reszelt citromhéjjal elkevert lisztet és a vajat/margarint egy tálba mérjük, és elmorzsoljuk. A tojássárgáját hozzáadva omlós tésztát gyúrunk belőle. Cipó alakúra formázzuk, majd fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük.

A töltelékhez a gyümölcsöt megtisztítjuk, ha kell, kimagozzuk, majd egy lábosba tesszük. Hozzáadjuk a cukrot, és addig főzzük, míg levet ereszt, majd hozzáadjuk a kevés hideg vízzel kikevert étkezési keményítőt.

A tészta kétharmadát lisztezett felületen akkorára nyújtjuk, hogy a piteforma szélére is jusson belőle, majd a formába helyezve kicsit megszurkáljuk, és 180 fokon kb. 8-10 perc alatt világosra elősütjük. Belekanalazzuk a tölteléket (ha nagyon nedvdús gyümölcsöket használunk, szórhatunk alá egy kis zsemlemorzsát vagy darált kekszet), majd a maradék tésztából készített csíkokkal berácsozzuk. Megszórjuk fahéjjal elkevert kristálycukorral, és visszatesszük a sütőbe kb. 15-20 percre.

Így készül a gazpacho

A duó ezen a héten a spanyolok kedvenc nyári hűsítő levesét készítette el, a gazpachót. Néhány perc alatt kész, és kezdőknek is tuti menni fog.

 

Így készül a házi vaníliafagyi

A Nők Lapja Café videós séfjei ezúttal a legfinomabb házi vaníliafagyira tanítanak meg mindenkit.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!