Kajári és Pácsonyi főz

Így készül a „dobostortás” kuglóf

A múlt heti csirkepaprikás után most kelt tésztával próbálkoznak a csajok. Cukros, puha, vajas csoda, vagyis így készül a „dobostortás” kuglóf.

Hozzávalók 1 nagy kuglófhoz:

  • 60 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 6 dkg cukor
  • 6 dkg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 3 dl langyos tej
  • csipet só
  • 2 evőkanál kakaópor, a tészta egyik feléhez

A töltelékhez:

  • 5 dkg megmosott és beáztatott mazsola
  • 18 dkg porcukor
  • 16 dkg vaj 

 

 

A tejből, az élesztőből, a cukorból és egy pici lisztből kovászt készítünk. A tészta többi hozzávalóját egy tálban elmorzsoljuk, és a kovásszal kész tésztává gyúrjuk. A tésztát kettéválasztjuk, és a felébe belegyúrjuk a kakaóport.

Langyos helyen kb. 20-25 perc alatt megkelesztjük, majd mindkét részt újragyúrjuk, ezután pedig újra a duplájára kelesztjük (kb. 25-30 perc alatt).

A világos részt 35×20 cm-es téglalapra nyújtjuk, jó vastagon megszórjuk a 18 dkg porcukorral. Ráhintjük a mazsolát, majd szétszórjuk rajta a 16 dkg kockára vágott vajat. Ugyanekkorára nyújtjuk a kakaós részt, és a töltelékre helyezzük. Ezt így együtt szorosan feltekercseljük, mint egy bejglit, és a formába helyezzük. (Ha szükséges, előtte vajazzuk-lisztezzük a formát.)

Langyos helyen megkelesztjük (kb. 25-30 perc alatt), és 170 fokos sütőben kb. 55-70 percig sütjük. (Mindenképpen tegyünk alá egy tepsit, ne csak a rácson süssük, mert a vaj valószínűleg kifolyik belőle.) Sütés előtt szurkáljuk meg, hogy a gőz távozni tudjon, és tűpróbával ellenőrizzük. A formában hagyjuk kihűlni, utána szeletelhető.

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!